Artiest niet ingelogd
International
Smartphone applicatie
NIEUW !
Op een expositie kan gebruik worden gemaakt van een smartphone APP, speciaal ontwikkeld door VIRTAGAL. Deze voorziening is zeker nieuw voor artiesten, artiesten verenigingen, die een expositie organiseren. Bij een bezoek aan een museum (zoals het rijksmuseum in Amsterdam) wordt het al wel gebruikt. Hun budget liet het toe deze applicatie te laten ontwikkelen. VIRTAGAL heeft dit nu ook mogelijk gemaakt voor elke artiest. De applicatie kan worden gebruikt als gids. De telefoon (de artiest) vertelt het publiek ter plekke wat over het werk van de artiest. Hoe dit mogelijk is, wordt verder nog beschreven, maar het heeft uitstekend gewerkt!
'De mobiele applicatie is een geweldig initiatief om het bezoek aan te vullen.'
Simulator
Dit is een voorbeeld (simulatie). De smartphone APP komt op de site van VIRTAGAL te staan.
Om een uitleg over een schilderij te horen,
moet een schilderij gekozen worden.
Dat kan op twee manieren:
A) Op nummer of B) op afbeelding.
A) Het nummer stond naast het schilderij. Nadat het nummer gekozen is start de uitleg, als er natuurlijk een uitleg is ingesproken.
B) Kies <tableaux>, <tous les tableaux>, de artiest en vervolgens het getoonde schilderij.
Nu is het alleen nog Herbert Mast die bij drie
schilderijen mondelinge uitleg geeft
(LE MONDE .., LA PEUR,    MAGICAL M...)

In de komende applicatie zal door gebruik te maken van QRcodes nog sneller het schilderij gevonden worden. De QRcode-lezer staat namelijk al op uw smartphone.

Zonder schriftelijke toestemming van de artiest mogen werken niet gebruikt worden

>
Tijdens een bezoek aan een expositie of museum is het altijd prettig als je meer informatie over een kunstwerk krijgt.
Wie heeft het gemaakt? Wat stelt het voor? Is het te koop? Zo ja, hoeveel kost het? Is er een achterliggende gedachte of verhaal?
Een gids kan U hierover meer vertellen. Maar is deze wel aanwezig? Vaak is er wel een catalogus.
In de huidige moderne tijd wordt het gebruik van een smartphone bij zo'n bezoek steeds meer toegepast, zeker bij de grote musea.
Ook artiesten verenigingen die exposities voor en met haar leden organiseren kunnen hier gebruik van maken.
Uiteraard is dit ook mogelijk voor de artiest die zelf een expositie organiseert (persoonlijke expositie)

Catalogus
Een catalogus is een fraaie mogelijkheid om artiesten te promoten. Maar drukwerk is niet goedkoop, zeker bij kleurendruk.
Maar hoe compleet is zo'n catalogus? Staan alle tentoongestelde werken er in? Wordt er meer informatie over een werk gegeven?
Is er een biografie van een artiest te lezen? Hoe denkt hij / zij over een schilderij? Kan hij / zij ets uitleggen als het nodig is?
Vaak wordt hier geen antwoord op gegeven en is de catalogus meer een fraaie, maar wel dure, brochure of naslagwerk.
Het zijn vooral de grotere musea die een uitgebreide catalogus hebben en kan dit als gids dienen. Maar het is bewerkelijk en omslachtig!
Een PDF-catalogus is een zeer goed alternatief! Het kan uitgeprint worden en als het op de computer/ tablet wordt gelezen dan kan je alle informatie krijgen over dat werk en de artiest, als op een afbeelding wordt geklikt. Virtagal maakt dit voor U mogelijk!
Maar wat als ik ter plekke op de expositie meer over een schilderij wil weten en er geen gids of catalogus aanwezig is?
In dat geval biedt de smartphone uitkomst. Is dit alleen weggelegd voor de grotere musea (zoals het rijksmuseum in Amsterdam)?
Het antwoord is nee. Virtagal heeft een applicatie ontwikkeld die gebruikt werd op een kleine expositie in Le Jardin in de maand augustus van 2015.
Het haalde zelfs de krant. Je moest op je smartphone het expositienummer kiezen wat naast het schilderij was aangegeven.
Maar ook dat is nu verbeterd. Je scant met je smartphone de QRcode en je krijgt direct de link naar het informatie pagina!

QRcodes
Met een QR code krijg je direct alle informatie over een kunstwerk. In de code zit namelijk een URL naar jouw schilderij verstopt. De database van Virtagal geeft je daarna alle informatie over het werk en zelfs mondelinge uitleg (indien ingesproken!)  Maar een URL werkt alleen als er Internet verbinding is. Als er geen Internet verbinding is dan krijg je deze zeer uitgebreide informatie niet. Het mooie van een QR code is dat er veel informatie in een code kan worden opgeslagen (bij een barcode alleen een nummer).
Als er geen Internet verbinding is, kan je toch de QRcode op je smartphone scannen en de meest belangrijke gegevens lezen. Uiteraard is dit dan een andere QRcode.
Virtagal heeft voor elke artiest een PDF (prijs)lijst / catalogus gemaakt waar beide codes opstaan.

Bekijk hier het PDF voorbeeld
Het gebruik van een smartphone en een PDF catalogus op een expositie.
Scanner QRcodes
Om de QR code te scannen op je smartphone heb je een SCAN-app nodig. Meestal wel aanwezig, anders downloaden en installeren.

Op de
android phones kan je de QR DROID app                       (engine Zapper) gebruiken of een andere barcode scanner                        (engine ZXing)

Op de
iphone (apple)  werkt het met de ......   app


Met SETTINGS / Instellingen kan je het zo instellen de webpagina's automatisch worden geopend ( webadres code = URL openen / Open web pages automatica ).

Dat is erg handig want dan gaat alles automatisch. Wil je een nieuwe code scannen, dan hoef je alleen op
  <   (links onder op je smartphone) te klikken.

Door deze voorziening is het niet meer nodig een nummer of afbeelding uit een lijst te kiezen, hoewel dit in de APP nog wel mogelijk is.